PINternet.pl
@pinternet.pl

: : : PINternet.pl - Portal Informacyjny » Jedzenie » Przepisy Kulinarne » Desery, bez których nie było kaszubskiego wesela – legumina i ciasto Jeż
Reklama
HurtowniaAnimatora.pl
cze 18, 2025
26 Wyświetlenia
1 0

Desery, bez których nie było kaszubskiego wesela – legumina i ciasto Jeż

Autor: Pinternet.pl Autor zdjęć: Żródło:
KursAnimatora.pl

REKLAMA

Na Kaszubach każda większa uroczystość – od wesela i chrzcin, po odpusty i święta rodzinne – miała swój niezmienny słodki finał. I choć stoły uginały się od wypieków, to dwa desery były absolutnym must have: legumina i ciasto Jeż. To właśnie one zapadały w pamięć gościom, łączyły pokolenia i do dziś budzą nostalgię.

Legumina cytrynowa – delikatność z tradycją

Legumina cytrynowa to lekki, orzeźwiający deser, który był nieodzownym elementem kaszubskich uroczystości. Podawano ją na zimno – najczęściej w pucharkach lub szklanych salaterkach – ozdobioną listkiem mięty albo owocami. Jej smak to połączenie słodyczy z cytrusową świeżością, idealny na zakończenie sytego posiłku.

Przepis na leguminę cytrynową

  • 4 świeże jajka
  • 1 średnia cytryna (sok i skórka)
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj sok i skórkę z cytryny.
  2. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody i dodaj do masy cytrynowej.
  3. Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z całością.
  4. Przelej do pucharków i schłódź w lodówce przez minimum 2 godziny.

 

Ciasto Jeż – słodki hit lat 80. i 90.

Kiedy na stole pojawiało się ciasto Jeż, dzieci były pierwsze w kolejce. Ten deser łączył wszystko to, co w ciastach najlepsze: wysoki biszkopt, mocny krem na maśle i migdałach, a do tego nutkę alkoholu. Wierzch dekorowano polewą lub wiórkami przypominającymi kolce – stąd jego wdzięczna nazwa.

Przepis na ciasto Jeż

Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 4 jaja
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 kostki masła
  • 1 kostka margaryny
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka wódki (do nasączenia biszkoptu)
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag migdałów

Wykonanie:

  1. Upiecz biszkopt z podanych składników (ok. 35 min w 170°C). Po ostudzeniu przetnij go na 2–3 blaty i nasącz wódką.
  2. W kąpieli wodnej ubij jajka z cukrem na parze aż zgęstnieją, wystudź.
  3. Masło i margarynę utrzyj na puszysto, dodaj ostudzoną masę jajeczną, olejek migdałowy, kakao i migdały.
  4. Przełóż kremem każdy blat biszkoptu. Wierzch posyp startą czekoladą lub udekoruj jak „jeża”.

To ciasto najlepiej smakuje po nocy w lodówce – krem się zwiąże, a smaki się przegryzą.

Słodka tradycja, która trwa

Legumina i ciasto Jeż to nie tylko kulinarne wspomnienie, ale i część lokalnej tożsamości. Kaszubskie domy nadal pielęgnują te przepisy – bo nie chodzi tylko o smak, ale o historię, rodzinność i przekazywanie tradycji z pokolenia na pokolenie.

Jeśli planujesz wesele, komunię, chrzest czy spotkanie rodzinne – spróbuj tych klasyków. Gwarantujemy, że Twoi goście zapamiętają je na długo!

Kategorie Artykułu:
Jedzenie · Przepisy Kulinarne
Reklama
HurtowniaAnimatora.pl

Dodaj komentarz