PINternet.pl
@pinternet.pl

: : : PINternet.pl - Portal Informacyjny » Jedzenie » Przepisy Kulinarne » Ciastka Amerykanki – Pyszny Smak Dzieciństwa – Prosty i Szybki Przepis
Reklama
HurtowniaAnimatora.pl
lis 11, 2023
641 Wyświetlenia
8 0

Ciastka Amerykanki – Pyszny Smak Dzieciństwa – Prosty i Szybki Przepis

Autor: PINternet.pl Autor zdjęć: PINternet.plŻródło: własne
KursAnimatora.pl

REKLAMA

Ciastka Amerykanki – Pyszny Smak Dzieciństwa – Prosty i Szybki Przepis

Hej Kochani,

Pamiętacie te pyszne Amerykanki?

Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie to jeden ze smaków z dzieciństwa… Jedna pyszna, obficie pokryta lukrem Amerykanka dawała energię na pół dnia! Zjedzona z mlekiem była naprawdę pyszna!

Ostatnio, tęskniąc za tym smakiem, rozpoczęłam lokalne poszukiwania… i nigdzie nie znalazłam Amerykanek! Ani w popularnych sieciach, ani lokalnych piekarnio – ciastkarniach. Rozczarowanie było ogromne!

Ale… skoro nigdzie nie ma, to trzeba zrobić samemu! I… okazało się, że Amerykanki są niezwykle proste do zrobienia!

Dosłownie, 5 minut pracy – 15 -20 minut pieczenia… no i lukier… pyszny, z sokiem z cytryny…

Ciastka Amerykanki – Pyszny Smak Dzieciństwa

Czego potrzebujesz do zrobienia klasycznych Amerykanek?

– 60 g rozpuszczonego, nie gorącego masła,
– pół szklanki cukru,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– 1 duże jajko,
– 1 płaska łyżka amoniaku spożywczego,
– 2 szklanki mąki
– pół szklanki mleka

Lukier

– szklanka cukru – pudru
– sok z połowy cytryny

– gorąca woda, ok 2-3 łyżki stołowe

Amoniak nie jest już dzisiaj tak bardzo popularnym dodatkiem do ciast. Nie znalazłam go w Biedronce, natomiast bez problemu w Auchan, czy lokalnym Super-Samie.

Sypkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj resztę składników, wymieszaj dokładnie łyżką, lub mikserem.

Nałóż na blasze, pokrytej papierem do pieczenia – możesz nałożyć łyżką, ok 6 niekształtnych „kleksów” ciasta. Ciasto samo się rozleje na w miarę okrągły kształt i pięknie wyrośnie, dając tę klasyczną formę Amerykanki. Piecz na środkowej półce, ustaw piekarnik na 150 stopni góra – dół i piecz ok. 15-20 minut, aż nie staną się złociste u góry, a dolne krawędzie lekko brązowawe.

Ilość ciasta wystarczy na 2 blachy, ok. 12 średnich amerykanek.

Zostaw na ruszcie do wystygnięcia, następnie pokryj płaską stronę gęstym lukrem.

Szybko, prosto, pysznie! 

Smacznego!!! 🙂

 

 

Kategorie Artykułu:
Jedzenie · Polecane · Przepisy Kulinarne
Reklama
HurtowniaAnimatora.pl

Dodaj komentarz